(Imatge i plànols: GCA Architects)

Notícia |
Edificació i rehabilitació

Així és el centre terapèutic de Reus per a l’Alzheimer: un exemple d’arquitectura sanitària

El Centre Terapèutic per a l’Alzheimer de Reus és una construcció dissenyada amb fusta contralaminada (CLT) que persegueix un objectiu clar: aconseguir el màxim benestar de les persones amb aquesta malaltia... de manera sostenible.

Compartir

El Centre Terapèutic per a l'Alzheimer de Reus, a Tarragaona, és una obra arquitectònica innovadora. Però també és una mostra de l'esperit solidari i d’una arquitectura compromesa amb les persones i la sostenibilitat. 

El projecte, que va néixer el 2018, va començar a materialitzar-se un any més tard  a un terreny cedit per l’Ajuntament de Reus. El resultat és un edifici singular a la ciutat amb gran un impacte social.  

L'edifici, de més de 1.000 m2 i que disposa d'altres 3.500 m2 de zones enjardinades, està especialment dissenyat per potenciar el benestar dels seus usuaris, mentre realitzen teràpies no farmacològiques innovadores. Destaquen els seus espais únics com la cuina taller, el gimnàs adaptat o els horts terapèutics i d’aromateràpia, entre d’altres.

Plànol del centre terapèutic de Reus

El Centre Terapèutic per a l'Alzheimer de Reus és, a més d'una obra sanitària d'alta qualitat i innovadora, un gran exemple d'allò que els arquitectes poden oferir a la societat

La fusta, construcció del futur

Es tracta del primer projecte altruïsta per part de GCA Architects, fins ara especialitzats en l’arquitectura i el disseny de grans oficines i hotels, i que ha promogut la Fundació Rosa Maria Vivar. 

“El projecte del centre de dia Alzheimer va ser un repte que vam aprofitar per experimentar amb la construcció amb CLT (o fusta contralaminada) i les seves possibilitats”, ens explica Josep Riu, soci de GCA Architects

El CLT e´s un sistema de construcció molt innovador molt utilitzat a Nord Amèrica que permet, entre altres beneficis, eliminar la producció de diòxid de carboni en la seva construcció. A la vegada, l'elecció d'aquest material ha ajudat a mantenir la qualitat, la sostenibilitat i la velocitat de construcció que es van establir com els pilars bàsics d’aquest projecte.

Interior del centre sanitari de Reus

L'entrada de la llum exterior s'ha cuidat especialment per a evitar la desorientació dels pacients. (GCA Architects)

En concret, la fusta contralaminada s’ha fet servir tant per l’estructura com pels acabats i ha permès la flexibilitat d’usos, un aspecte fonamental en aquest edifici. Així, es van poder compartimentar zones sense perdre els avantatges que un espai únic de grans dimensions pot aportar.  

Per això, lleuger però fort, el CLT és cada cop més habitual en la construcció d’edificis residencials. I en aquest projecte ha permès assolir la precisió, rigor i modulació que es requeria. A més, la fusta aporta una sensació càlida i de tranquil·litat, indispensable en un espai d’aquesta mena.

Plano de la distribució dels interiors del centre sanitari

Sostenibilitat i acompanyament real

El centre de dia és un projecte molt concret, un disseny pur i minimalista amb la finalitat de crear uns espais útils per al tractament de l’Alzheimer. Uns racons, a més, que havien de ser càlids i funcionals. Josep Riu afegeix que “tot el disseny gira al voltant de la sostenibilitat, sense segells ni certificacions, centrat en el benestar dels usuaris”.

La clau, per ell, va ser entendre el lloc, parlar amb els professionals i amb els seus futurs usuaris. Així va ser com GCA Architects va aconseguir “una distribució molt funcional que responia a les necessitats, proporcionant espais càlids i acollidors, dues qualitats que facilitava la fusta”. 

La disposició de l’edifici consta de diferents pavellons al voltant d’un pati central on hi ha una olivera i que acordona la circulació interior. És a dir, les circulacions, resoltes de manera senzilla i lògica per a facilitar l’accessibilitat als usuaris, sempre deixen veure l’olivera, que fa sensació de pau i tranquil·litat. 

A través de pèrgoles de fusta es controla, a més, la incidència de la llum exterior a l’interior, per evitar un gran contrast de la llum que podria provocar desorientació als pacients. 

A fora, els jardins o espais exteriors, a més de rebre i donar la benvinguda al pacient i acompanyants, permeten dur a terme activitats complementàries a les teràpies que s’apliquen al centre.

Estructura de fusta a l'interior del centre sanitari

El centre és un lloc càlid, acollidor i lluminós gràcies al treball de l'estudi. (GCA Architects)

"Tot el disseny gira al voltant de la sostenibilitat, sense segells ni certificacions, centrat en el benestar dels usuaris".

Josep Riu
Soci de GCA Architects

Una arquitectura feta per a les persones 

Gràcies a aquest projecte, Riu recorda que el que més el captiva de la seva professió és “l’oportunitat de treballar en àmbits que ens permeten estudiar un nou programa i ens plantegen una arquitectura que respongui especialment a les seves necessitats”. 

En aquest cas, el resultat ha estat un lloc càlid, acollidor i lluminós, amb contacte amb la natura, on els pacients amb aquesta malaltia poden passar la jornada. Una solució també, per als familiars i cuidadors, perquè puguin seguir les seves vides amb la tranquil·litat de saber que els seus éssers estimats estan en un entorn immillorable.

Plànol de la vista lateral del projecte

En definitiva, per al soci de l’estudi responsable del projecte, aquest centre terapèutic és un gran exemple de com, per al benestar de la societat, l’arquitectura pot respondre a diferents necessitats, amb serietat i professionalitat, sense deixar de banda l’ús, el confort i la qualitat dels espais. 

Per tot això, aquest edifici ha resultat l’obra guanyadora en la categoria d'edificis de nova planta d'ús públic de la XII Biennal Alejandro de la Sota – Mostra d’Arquitectura de Tarragona- i també del 6è premi Alexandre de la Sota, que atorga la seva fundació.

 



Àngela Zorrilla
Redacció Escola Sert

Comparteix el teu comentari i participa a la conversa

Les teves dades es mantenen privades i no es mostren públicament.
CAPTCHA
L'enviament de comentaris es modera, de manera que no apareixen immediatament.